lauantai 8. toukokuuta 2010

Ajatuksia ryhdistä, osa 2

Vaikka useat meistä istuvat nykyään enemmän kuin seisovat, on seisoma-asennon hallinta tärkeää mm. selän hyvinvoinnille. Jos kaupan kassajonossa seisominen tai shoppailu saa kehosi valittamaan, jatka ihmeessä lukemista!

Tasapainoinen seisoma-asento lähtee siitä, että kuormaa kantavat nivelemme ovat toistensa kanssa pystysuorassa linjassa (katso kuva 1.). Tällöin lihasten ylimääräiset jännitykset jäävät pois ja kuormitus jakaantuu tasaisesti eri kehonosille. Tärkeä pointti on, että jokainen nivel määrittää seuraavan nivelen asennon. Jos yksi nivel on väärässä asennossa, menee seuraavakin nivel väärään asentoon. Tällainen kompensaatio on pakollinen, sillä muuten kaatuisimme! Esimerkiksi, jos polvesi ovat kunnolla lukossa (sääriluut taakse kallistuneina), lantiosi on pakko työntyä eteen tasapainon säilyttämiseksi. Tästä puolestaan seuraa rintakehän nojautuminen taakse ja pään työntyminen eteen (katso kuva 2.).


Kuva 1.        Kuva 2.

Kyse on siis fysiikan peruslaeista painovoimakentässä. Kompensaatioiden ongelma on, että kuorma ei jakaudu tasaisesti kehon eri osille, mistä voi seurata lihasepätasapainoa eli kireyksiä tai heikkouksia ja stressipisteitä. Kompensaatioiden täyttämä huono ryhti vaikuttaa lysähtäneeltä, kun hyvä ryhti on kuin pidentynyt ja kevennetty.


Sivulta katsottuna hyvässä seisomaryhdissä luotisuora kulkee korvan nipukasta olkanivelen kautta lonkkaniveleen ja siitä polvinivelen kautta nilkan etuosaan. Edestäpäin katsottuna pää on suorassa, olkapäät samalla tasolla, lantiot samalla tasolla ja polvet ja jalkaterät osoittavat eteenpäin. Kaverin ottamat valokuvat paljastavat helposti oman ryhdin heikkoudet!

Seuraavaksi muutama käytännöllinen ohje ryhtisi korjaamiseksi: Nouse ylös. Aseta jalat lantion leveydelle ja käännä jalkaterät suoraan eteenpäin. Siirrä painoa oikealta vasemmalle ja hae keskiasento. Seuraavaksi vie painoa päkiöille ja kantapäille ja hae keskiasento. Suorista polvet lukkoon asti ja löysää hivenen (etureidet aktivoituvat). Kurkista nilkkoihin. Tämä asettaa lantiosi kohdalleen. Jos vatsasi on suuri, työnnä lantiota eteen ja taakse ja hae keskikohta. Seuraavaksi käännä lantiotasi eteen, jolloin lannenotko kasvaa ja peppu työntyy taakse. Kun saavutat ääriasennon, ota hieman takaisin. Röyhistä rintaasi ja vedä leukaa sisään niin paljon kuin pystyt. Löysää hieman. Kohauta olkapäät ylös taakse ja laske rennoksi. Nyt sinun pitäisi olla melkolailla hyvässä ryhdissä.

Sinusta voi tuntua kuin nojaisit eteenpäin pylly pystyssä jonkun roikottaessa sinua päälaen takaosasta. Tämä on normaalia. Kehosi pitää uutta asentoa outona ja lihaksesi voivat panna vastaan. Muutamassa viikossa kehosi tottuu uuteen asentoon. Jos koet kipuja näiden ohjeiden myötä tai et onnistu ryhdin korjauksessa, ota ihmeessä yhteyttä fysioterapeuttiin. Tämän kaltainen ohjaus on ammattiosaamisemme ydinainesta! Mikään ei voita henkilökohtaista ohjausta asiantuntijan valvonnassa. Seuraavalla kerralla käymme sitten istumisen saloja purkamaan.

-Antti