lauantai 29. tammikuuta 2011

Farkut ja selän toiminta

Tervehdys, arvon lukijat, pitkän luovan tauon jälkeen! Tänään ajattelin sohaista mehiläispesää tuomalla esiin muutamia ajatuksia farkuista. Tehtäköön heti selväksi, että en ole kostoretkellä tai millään muulla kyseenalaisella missiolla ketään erityistä housuvalmistajaa kohtaan. Olen vain tehnyt havaintoja käyttämistämme farkuista ja niiden yhteydestä selän toimintaan.

Ihmiskehoa koskee sellainen fysikan lainalaisuus, että moninivelisessä järjestelmässä (lue: ihmisen keho) liike tapahtuu ensimmäiseksi nivelessä, jossa liikevastus on pienin. Toisin sanoen löysä nivel liikkuu pienemmällä energialla kuin jäykkä. Se miten kaikki tämä liittyy farkkuihin selittyy istumisen ja eteentaivutuksen biomekaniikalla. Kuten aiemmin olen todennut, istuessa lantion neutraaliasento on alaselän hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeä. Lantion neutraaliasento edellyttää riittävää liikettä lonkkanivelissä. Lonkkanivel löytyy sieltä, missä reisiluu kohtaa lonkkaluun, melko lailla jalan tyvessä.

Farkkujen ongelma on tässä: jäykkä kangas jäykistää lonkan liikettä, jolloin liike syntyy helpommin ylempänä lannerangassa. Istuessa tämä näkyy lantion taaksekallistumisena ja lanneselän pyöristymisenä. Voit todeta tämän istumalla samalla tuolilla verkkareilla ja sitten farkuilla. Toki kovasti keskittymällä voit tietoisesti kallistaa lantiota eteenpäin ja palauttaa lannenotkon. Harva vain tekee niin.

Eteentaivutuksessa ongelma on kutakuinkin sama. Farkut jäykistävät lonkkanivelten liikettä ja siten liike tulee helpommin lanneselästä. Turvallisessa eteentaivutuksessa valtaosan liikkeestä tulisi tulla juuri lonkkanivelistä.

Selän näkökulmasta farkut sopivat lähinnä seisomiseen ja hyvältä nayttämiseen. Jos joudut istumaan paljon tai kaivamaan ojaa, suosittelen vaihtamaan housut tai etsimään ainakin stretch-farkut.