Se on taas aika julkaista ajatuksia fysioterapian villistä maailmasta. Olen viime aikoina pyöritellyt päässäni otsikon ajatusta ryhdin, liikkumisen ja motorisen oppimisen näkökulmasta. Olen kuullut monien varttuneempien ja joskus nuorempienkin ihmisten suusta, että olen näin tehnyt aina ennenkin, ei noin voi istua, tuo tuntuu luonnottomalta, jne. Meillä ihmisinä on tapa takertua rutiineihin ja tuttuihin tapoihin, varsinkin siihen, miten käytämme kehoamme. Monesti tilanne on kuitenkin sellainen, että kun tuki- ja liikuntaelinvaivat iskevät, fysioterapeutti löytää yhtä jos toista puutetta tavastasi liikkua, istua tai vaikkapa kumartua eteenpäin. Voi olla jopa niin, että nämä puutteet ovat osaltaan aiheuttaneet ongelmasi. Miksi on niin vaikeaa muuttaa yksinkertaisia liikemalleja, kuten kumartumista?
Aivomme ajattelevat liikuntakoneistoamme liikemallien kautta. Kun nostat käden ylös, aivoissasi aktivoituu tarkka hienosäädetty ohjelma, joka säätelee monien eri lihasten yhteistoimintaa, mikä näkyy ulkoisesti kauniina liikesuorituksena. Nämä "ohjelmistot" voivat mennä nykytiedon mukaan sekaisin, esim. kivun takia tai vain väärän liikemallin jatkuvasta toistamisesta. Viime aikainen aivotutkimus on paljastanut lohdullista tietoa: aivojemme hermoyhteydet eli "ohjelmistot" ovat muokattavissa läpi ihmisen elämänkaaren. Vanhakin siis oppii vielä. Ongelma on enemmänkin asenteissa.
Miten näitä ohjelmistoja sitten muokataan? Toistojen ja toistojen ja toistojen kautta. Otetaan esimerkiksi edellämainittu käden nosto. Sinulla on ollut olkapääkivun vuoksi virheellinen liikerytmi kättä nostaessa. Kun kipu on rauhoittunut, virheellinen liike voi jäädä päälle. Tällöin fysioterapeutti analysoi liikkeesi ja näyttää sinulle, mikä siinä on virheellistä, ja ohjaa sinut tekemään oikean suorituksen. Korjattu liikesuoritus sammuttaa vanhan "ohjelmiston" ja ajaa sisään uutta ohjelmaa. Oikean suorituksen toistot ratkaisevat.
Aina taustalla ei tarvitse olla kipua tai vammaa. Ehkä olet esim. tiukkojen farkkujen vuoksi tottunut kumartumaan selkää pyöristämällä ja lantiosi on "jäässä". Tuhannet toistot arjen keskellä ovat ohjelmoineet tämän liikemallin aivoihisi. Poisoppiminen vaatii toistuvaa liikemallin korjausta arjen keskellä, jopa tuhansia toistoja. Tiivistäen voisi sanoa, että ohjelmoit aivojesi liikemalliohjelmistoja jatkuvasti. Se, mitä käytät vahvistuu, ja se, mitä et käytä, häviää pikku hiljaa. Siksi esim. uusi ryhti tuntuu aluksi oudolta, koska se on aivoille outo ohjelmisto. Onneksi kehomme on viisas ja oppiminen on nopeaa.
Ne asiat, joita teet joka päivä ja usein, ovat edellämainituista syistä tärkeitä, kun kuntoudut tuki- ja liikuntaelinvaivasta. Eli se, miten istut, seisot, kumarrut ja kävelet, vaikuttaa enemmän tuki- ja liikuntaelimistön terveyteen kuin pari kertaa viikossa salilla käynti.
keskiviikko 15. kesäkuuta 2011
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)