Näin kesän kynnyksellä on jälleen aika paneutua kehomme toimintaan. Tällä kertaa tarkastelemme jalkojamme. Kesäaikaan liikumme enemmän paljain jaloin ja kävelemme ja juoksemme paljon. Olet varmasti kuullut puhuttavan paljasjalkajuoksusta, paljasjalkakengistä, kuten Five Fingers. Myös ikuinen keskustelu tuetuista kengistä puhututtaa jälleen, varsinkin juoksijoita.
Jos olet lukenut aiempia kirjoituksiani, olet huomannut, että puhun paljon kehon toiminnasta kokonaisuudessa. Jalat ovat ensimmäinen kontaktipiste alustaan kun olemme pystyasennossa ja sen vuoksi jalkojen toiminta vaikuttaa muun kehon toimintaan erityisen paljon. Se, minne jalkojen toimintahäiriöt kehossa ongelmia aiheuttavat, riippuu monesta tekijästä. Toisilla ongelmat ilmenevät polvissa, toisilla selässä ja joillain itse jalkaterässä.
Jalkaterän tehtävät ovat mukautua alustaan, toimia iskunvaimentimena sekä tukevoitua ponnistamista varten. Jotta jalkaterä voi suoriutua näistä tehtävistä, sen täytyy toimia hyvin. Jalkaterän toimintaan vaikuttavat rakenteelliset poikkeamat, joihin jalkaterä joutuu mukautumaan, liikerajoitukset sekä lihastoiminnan tehokkuus. Keskityn tässä kirjoituksessa jälkimmäiseen osa-alueeseen, koska jos sinulla on ongelmaa nivelliikkuvuuden tai rakenteiden kanssa, on parasta konsultoida fysioterapeuttia ennen kuin alat noudattaa seuraavia neuvoja.
Jalkaterän ongelma on usein passiivisuus (KUVA 1). Kävelemme kovilla, tasaisilla pinnoilla tuetuilla kengillä, joten monelle kehittyy passiivinen jalkaterä, jonka asento voi muistuttaa kuvan 1 jalkaterää. Tyypillisessä passiivisessa jalkaterän asennossa mediaalinen kaarirakenne on romahtanut (jalka pronantoi voimakkaasti) ja jalkaterä on kääntynyt ulospäin. Tätä ei tapahdu jos jalan rakenne on jäykkä.
KUVA 1
Jalkaterän lihastoiminnan oikeanlainen aktivointi ja asennon korjaus yleensä kohottavat romahtaneen mediaalisen kaaren sekä tuovat jalkaterän suoraan linjaan (KUVA 2). Tällöin jalkaterän tukipisteet ovat kantapää ja päkiälinjan ulko- ja sisäreuna. Tässä asennossa luinen rakenne ja lihakset yhdessä tukevat jalkaterän linjausta. Usein pelkkä asennon muutos voi herätellä oikeaa lihastoimintaa. Korjausliikkeen toimivuus edellyttää, että alaraajoissa ei ole merkittävä rakenteellisia poikkeavuuksia. Jalkaterän aktiivinen tuki on erityisen tärkeää, koska sillä on suora vaikutus kineettisessä ketjussa ylöspäin. Kun jalkaterä on aktiivinen, lantion, keskivartalon ja niskan syvät tukilihakset ovat myös todennäköisesti aktiiviset. Ryhtilihaksiin syntyy ketjureaktio, jossa yhden alueen hyvä toiminta syttää seuraavan alueen.
KUVA 2
Kun puhumme erilaisista kengistä ja niiden vaikutuksesta jalkaterään, meidän tulee muistaa, että jalkaterän aktiiviisuus ja oikean asento ovat kaikkein tärkeimmät. Kenkä tai tuki ei yksin korjaa mitään! Harva tarvitsee oikeasti pronaatiotuellista kenkää, jossa on airbag kantapään alla. Paljasjalkabuumi ja Five Fingersit ovat mielestäni loistava ilmiö, mutta ne tarvitsevat tuekseen jalkaterän aktivoinnin ja asennon korjauksen. Jos haluat perusteellisen analyysin jaloistasi ja oppia harjoittamaan jalkateräsi aktiivisiksi, ota yhteyttä fysioterapeuttiin, ja saat huippuohjeet! Tehdään jaloillemme palvelus ja nautitaan kesästä paljain jaloin nurmikoilla ja liikutaan paljon metsäpoluilla.
sunnuntai 20. toukokuuta 2012
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)