lauantai 17. huhtikuuta 2010

Ajatuksia ryhdistä, osa 1

Seiso suorassa! Ole nyt ryhdikkäämpi! Valuminen loppuu nyt! Kuulostaako tutulta? Tuskin on suomalaista, jolla ei olisi jotain traumaa liittyen ryhtiin. Ryhti kuulostaa jotenkin hienolta, mutta samalla niin saavuttamattomalta. Ryhtiin yhdistetään myös monia mielikuvia. Milloin se kertoo kunnon ihmisistä joilla on ”selkärankaa”, milloin se herättää ajatuksen jäykkiksestä, joka ei osaa rentoutua. Olet varmaan silloin tällöin yrittänyt istua suorassa… ainakin viisi minuuttia, kunnes huomaat istuvasi yhtä lysähtäneenä kuin aina ennenkin.

Huonosta ryhdistä on kuitenkin aivan turha kantaa huonoa omaatuntoa. Ryhti ei ole niinkään itsekurikysymys tai luonnekysymys, vaan kyse on tiedosta ja taidosta, jotka jokainen voi oppia. Kun kunnioitamme ihmisen luonnollista arkkitehtuuria, ei normaali työpäivä uuvuta kehoamme. Kiitos kehomme upean sietokyvyn, emme yleensä kiinnitä huomiota kehomme toimintaan, ennen kuin jokin paikka kremppaa. Jokapäiväisistä kokemuksistani fysioterapeuttina voin sanoa, että monia tuki- ja liikuntaelinongelmiamme voitaisiin estää, jos osaisimme käyttää kehoamme oikein. Vaikka ongelma olisi jo päässyt syntymään, on ryhdin korjaus silloinkin erittäin olennainen osa hoitoa!

Toinen armahtava viesti on, että ryhtimme on paljolti myös kulttuurimme tuote. Valitettavasti meidän kulttuurissamme monet tuolit, sohvat ja autonistuimet eivät ohjaa hyvään asentoon. Me vaistomaisesti myös matkimme toisiamme. Kokeilepa: seuraavan kerran, kun olet porukassa, laita kädet puuskaan tai jalat ristiin ja kohta muut seuraavat. Monissa kulttuureissa luonnollinen kehonkäyttö on peritty aiemmilta sukupolvilta. Esimerkiksi monissa Afrikan heimoyhteisöissä lapset omaksuvat äideiltään kuinka astiaa kannetaan pään päällä (ei voi tehdä huonossa ryhdissä) tai kuinka joesta kerätään simpukoita 8 tuntia päivässä ilman, että selkä kipeytyy. Jossain vaiheessa me länsimaalaiset olemme ilmeisesti hukanneet sen tradition.

Miten luonnollinen ja rento ryhti sitten rakennetaan? Seuraavilla kerroilla käyn läpi yksityiskohtaisesti sekä seisoma- että istuma-asennon salat kuvien kera. Rennon ryhdikästä viikkoa!

Antti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti