Nyt tiedät kolme eri liiketasoa, joilla liikut joka päivä. Yhdistelemällä eri tasoja pystymme lähes rajattomiin liikekombinaatioihin. Liiketasojen ymmärtäminen on tärkeää tavalliselle kuntoilijalle, koska jos liikumme yksipuolisesti esim. sagittaalitasolla, luomme tuki- ja liikuntaelimistöön epätasapainotilan, joka voi johtaa kipuihin, kolotuksiin tai vammoihin.
Jos pyöräilet paljon ja teet kuntosalilla kahden jalan kyykkyjä tai painonnostoliikkeitä, harjoitat paljon sagittaalitasoa. Sagittaalitasolla käytämme tehokkaasti isoja suorittajalihaksia, kun taas frontaali- ja horisontaalitasoilla toimivat usein pienemmät liikettä ohjaavat ja vakauttavat lihakset. Hyvä tapa tuoda esim. kuntosaliliikkeisiin haastetta eri liiketasoille yhtä aikaa on tehdä epäsymmetrinen liike, kuten yhden jalan kyykky tai yhden käden pystypunnerrus. Myös vapaiden painojen käyttö haastaa yleensä useampia liiketasoja kuin laitteet. Hyvä esimerkki arkisesta monia liiketasoja kuormittavasta liikkeestä on se, kun kantaa raskasta kauppakassia yhdessä kädessä ja kävelee autolle. Kauppakassin toispuoleinen paino haastaa kehoa frontaalitasolla (esim. kylkiä ja lonkan sivun lihaksia). Jotta pääset eteenpäin, tarvitset sagittaalitason liikettä (esim. lonkan koukistajia ja suoria vatsalihaksia). Lisäksi kauppakassin kantaminen haastaa kehoa horisontaalitasossa, kun paino on yhden jalan varassa kävellessä (esim. syvät lonkan kiertäjät). Myös kävelyyn kuuluva vartalon kierto on horisontaalitason liikettä. Ajattele mikä harjoitusmahdollisuus kaupassa käynnin lomassa!
Liikunta-alan trendejä seuraavat saattoivat jo huomata, että kertomani konsepti muistuttaa uhkaavasti toiminnallista harjoittelua. Toiminnallisen harjoittelun yksi tunnusmerkki onkin se, että se haastaa lihasjärjestelmäämme eri liiketasoilla, toisin sanoen koordinaatiota ja tasapainoa. Kuntosalilla logiikka menee usein niin, että useat liiketasot tekevät liikkeistä vaikeita ja siksi aloittelijat ohjataan laitteisiin, jotka keinotekoisesti poistavat liiketasoja ja tekevät harjoittelun helpoksi. Tästä kuitenkin seuraa vain lisää epätasapainoa liiketasojen välille. Sen sijaan aloittelija voisi aloittaa vähemmän haastavista vapaista liikkeistä, joissa on esim. kaksi kontrolloitavaa tasoa ja siirtyä kehityksen myötä useampiin liiketasoihin yhdellä kertaa. Tämä vaatii yleensä ohjausta ja keskittymistä, mutta tällainen harjoittelu valmentaa tosielämään, missä meidän pitää hallita kaikki liiketasot.
Haasta itseäsi ja investoi terveyteesi kokeilemalla seuraavia muutoksia: vaihda osa pyöräilystä kävelyyn maastossa, vaihda salilla laiteliikkeitä vapailla painoilla tehtäviin liikkeisiin ja kahden jalan liikkeitä yhdellä jalalla tehtäviin liikkeisiin.