Jos jokin lihas oireilee näin, pitäisi kysyä, mitä ei tapahdu eli voisivatko lihaksen A ongelmat johtua lihaksen B toiminnan puutteista. Meillä on yleensä tapana hyökätä oireilevan alueen/lihaksen kimppuun venytysten ja eri hoitojen avulla. Se kyllä auttaa usein ainakin hetkeksi ja on osa hyvää hoitoa. Ongelman taustalla on kuitenkin toiminnan puute – jotain, minkä pitäisi tapahtua, ei tapahdu. Jokainen tajuaa, että jos kolme kaverusta kaivaa ojaa ja heillä on tiukka aikataulu ja yksi heistä nojailee lapioonsa, kaksi tekee enemmän työtä kuin pitäisi. Kehossamme vallitsee usein tämän kaltainen tilanne.
Otetaan seuraavaksi lähes kaikille tuttu esimerkki. Hartiat ovat jumissa, niitä särkee ja on tarve venytellä päätä sivuille. Ongelma on siis olkapään ja pään välillä olevissa lihaksissa. Mutta entä jos ongelman lähde ei olekaan tällä alueella? Vaikka oire on hartiassa, sen syy voi olla rintakehän, lapaluun tai pään virheellisessä asennossa. Tässä on siis kolme kaverusta. Jos jokin ei tee tehtäväänsä, muut kompensoivat.
Voimme sukeltaa vielä yhden tason syvemmälle keskittymällä näistä kolmesta lapaan. Lavan hallinta vaikuttaa suuresti hartioiden jännitykseen. Kuva 1. kuvaa nuolien avulla kolmen eri lihaksen työtä, jolla lapa pysyy ryhdikkäässä asennossa. Kuvatut lihakset ovat ns. lavan ylöskiertäjiä. Niillä on muitakin rooleja ja lapaan vaikuttaa muitakin lihaksia. Tyypillisesti lapaa alaosasta tukevat lihakset (nuolet 2 ja 3) alityöskentelevät, jolloin hartian lihaksisto (nuoli 1) joutuu "roikottamaan" lapaa. Jos tilannetta ei tasapainoteta, jatkuva oireilu on taattua.

Kuva 1.
Seuraavan kerran, kun koet jumitusta tai muita oireita kysy, mitä ei tapahdu tai mikä lihas/kehonosa ei tee työtään. Näihin kysymyksiin vastaaminen on fysioterapeutin ammatin ydintä, joten älä epäröi ottaa yhteyttä ammattilaiseen, jos ratkaisua ei löydy omin päin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti